A fost corect sa mi se retina permisul si sa primesc amenda pentru prima abatere?

Intrebare

Buna ziua! Am nevoie de indrumare in legatura cu o situatie intampinata astazi. Un politist mi-a retinut carnetul pentru trei luni si mi-a dat o amenda de 600 de lei. Motivul principal a fost ca am parcat in fata unei statii de autobuz, insa aceasta a fost prima mea abatere si, din cate stiu, ar fi trebuit sa primesc doar un avertisment. Nu aveam alt loc unde sa parchez si trebuia sa imi las copilul la scoala.

Al doilea motiv invocat a fost ca am trecut peste linia continua intrucat ma grabeam sa ajung la scoala; recunosc ca a fost o greseala din partea mea. Cu toate acestea, consider ca am fost nedreptatit, deoarece politistul a abordat situatia intr-un mod foarte neadecvat: a folosit un limbaj urat si sarcastic.

Mai mult decat atat, in timpul discutiei, au venit trei masini care au comis aceleasi infractiuni ca mine, dar politistul nu a luat nicio masura impotriva soferilor respectivi. Mi se pare ca am primit o pedeapsa prea aspra, avand in vedere ca depind de masina pentru deplasarile zilnice, si ca alti soferi nu au fost sanctionati deloc.

Am discutat si cu alti doi politisti, care mi-au spus ca ar fi trebuit ori sa mi se retina permisul, ori sa primesc amenda, nu ambele sanctiuni simultan. Consider ca acest agent a comis o nedreptate si nu mi se pare corect. Voi urma procedura de redobandire a permisului, dar as dori sa stiu care era sanctiunea corecta ce trebuia aplicata in cazul meu. Multumesc frumos pentru intelegere!

Raspuns

Buna ziua! Inteleg ca v-ati confruntat cu o situatie destul de stresanta, iar sanctiunile primite par a fi destul de severe avand in vedere circumstantele. Imi permit sa va ofer cateva informatii si sfaturi privind aceasta situatie.

Parcarea in fata unei statii de autobuz

Potrivit legislatiei rutiere din Romania, parcarea intr-o statie de autobuz este strict interzisa. Chiar daca aceasta a fost prima abatere, sanctiunile pot varia. In mod normal, pentru o prima abatere de acest tip, Politia Rutiera ar putea oferi un avertisment. Totusi, daca un politist considera ca situatia reprezinta un pericol semnificativ pentru fluiditatea traficului sau pentru siguranta publica, el poate opta pentru o amenda.

Trebuirea de a lasa copilul la scoala

Este important de inteles ca motivele personale sau circumstantele de urgenta nu sunt recunoscute de lege ca exceptii valabile pentru a parca in locuri interzise. Politia rutiera trebuie sa aplice legea uniform, indiferent de motivele individuale ale soferilor. Chiar daca graba de a ajunge la timp la scoala pentru a lasa copilul este justificata din punct de vedere uman, aceasta nu poate fi considerata o exceptie legala.

Trecerea peste linia continua

Acest tip de abatere este considerat grav, deoarece poate duce la accidente rutiere. Intelegerea gravitatii faptei este esentiala, iar in acest caz, sanctiunea poate include atat o amenda, cat si retinerea permisului de conducere.

Comportamentul politistului

Unul dintre aspectele cele mai frustrante ale experientei dumneavoastra pare sa fie comportamentul neprofesionist al politistului. Este inacceptabil ca un ofiter de politie sa foloseasca un limbaj urat sau sarcastic. Va recomand sa depuneti o plangere oficiala la Inspectoratul de Politie Judetean pentru a investiga conduita acestuia.

Infractiuni comise de alti soferi

In situatia descrisa, poate parea injust ca alti soferi care au comis aceleasi infractiuni sa nu fie sanctionati. Din pacate, politistii sunt adesea limitati de resurse si de capacitatea de a gestiona multiple abateri simultan. Totusi, acest lucru nu justifica tratamentul diferentiat si poate fi un punct important in plangerea dumneavoastra formala.

Sfaturi pentru redobandirea permisului

Primul pas ar trebui sa fie formularea unei contestatii impotriva sanctiunii primite. Aceasta se poate face prin depunerea unei plangeri la judecatorie, unde va trebui sa expuneti toate argumentele si dovezile care sustin pozitia dumneavoastra. In contestatie, includeti:

  • Detalii complete ale incidentului si comportamentul politistului.
  • Marturii ale altor politisti sau martori care pot sustine afirmatiile dumneavoastra.
  • Dovezi foto sau video, daca exista.

Este recomandabil sa consultati un avocat specializat in drept rutier pentru a avea un ajutor profesional in redactarea contestatiei si prezentarea cazului in fata judecatoriei.

Concluzie

Sanctiunea primita poate parea disproportionata, iar comportamentul politistului inadecvat. Formularea unei contestatii detaliate si documentate este cea mai buna cale de urmat. Asigurati-va ca includeti toate aspectele mentionate anterior si pregatiti-va sa prezentati cazul in fata unei instante de judecata. Succes!